Szüntessük meg a fogérzékenységet!


Tartalomjegyzék

Add a header to begin generating the table of contents

Éles, nyilalló és igen kellemetlen fájdalom kíséri az érzékeny fogakat. Ez általában a hideg vagy meleg étel, illetve ital fogyasztásakor jellemző. Rendkívül kellemetlen lehet és el is veheti étvágyunkat és jókedvünket egy ebéd vagy akár romantikus vacsora közben.

A fogérzékenységet gyakran rendkívül egyszerű, hétköznapi dolgok is kiválthatják. Nagyrészt azért alakul ki, mert az íny visszahúzódik a fogakról és így szabadon maradnak a dentin-csatornák. A dentin-csatornák közvetítik a hideg-meleg ingereket. Az íny több okból túlságosan is visszahúzódhat. A lehetséges okok közt szerepel az ínysorvadás, a fogkő vagy a túl kemény, rossz technikával végzett fogmosás.

Az íny idült gyulladása és a káros szokások is kiválthatnak fogínysorvadást. A fogzománc sérülése is hasonló gondokhoz vezethet. A savas és cukros ételek és illatok jelentősen károsíthatják a fogzománcot. Így az meggyengül és érzékenyebb lesz a hőhatásokra. Azért, hogy fogzománcunkat ne koptassuk még tovább, savas ételek és italok fogyasztása után várjunk a fogmosással legalább egy órát.

Vásároljunk fogzománc károsodás megelőző és fogérzékenységet megszüntető fogkrémeket. Tapasztaljuk ki, hogy számunkra melyik a legjobb. A gyakori fogfehérítés szintén rendkívüli mértékben képes károsítani a fogakat. Igyekezzünk mindig jól képzett fogorvossal konzultálni. A vitaminok és ásványi anyagok az egész szervezetnek, így a fogaknak is nagyon fontos. A D-vitamin és a kalcium pedig kiemelkedően lényeges fogaink számára.

Alapos, rendszeres és megfelelő technikával való fogmosás megóvhat minket az érzékeny fogaktól. Legjobb finoman, puha fogkefével letisztogatni fogainkat. A szájhigiénia rendkívül lényeges dolog, melynek fontosságáról nem szabad megfeledkezni.