A világ kultúráinak furcsa szokásai

A világ kultúráinak furcsa szokásai

Ha külföldre szeretnénk költözni, akkor szinte kötelező, de ha csak egy rövidebb látogatást teszünk egy idegen országban, akkor is ajánlott előtte utánanézni a helyi szokásoknak, hagyományoknak, esetleg törvényeknek. Minél távolabb esik az adott kultúra a sajátunktól, annál meglepőbb és meghökkentőbb dolgokkal találkozhatunk és bizonyos esetekben, ha nem vigyázunk, még börtönbe is kerülhetünk.

Egyrészt tiszteletünket fejezzük ki a helyiek felé azzal, ha tisztában vagyunk szokásaikkal és mi is betartjuk azokat, amíg náluk tartózkodunk, másrészt pedig elkerülhetjük a félreértéseket, konfliktusokat, akaratlan sértéseket és törvényszegést. Lássuk, melyik országban milyen érdekes szokással találkozhatunk.

Ahány ház, annyi szokás

Minél távolabb járunk Európától, annál körültekintőbbnek és figyelmesebbnek kell lennünk. Kínában és Japánban például számos olyan dolog sértésnek számít, ami nekünk magyaroknak természetes. Japánban illetlenségnek számít az, ha valaki széles mosollyal kivillantja fogait. Az is illetlenség, ha zsebkendőbe fújjuk az orrunkat, mivel számukra elképzelhetetlen, hogy zsebünkben hordozzuk testnedveinket. Kínában nem szokás megérinteni egymást, még a gyerekeket sem.

A spanyol kultúra a világon az egyik legközvetlenebb. A tömegközlekedési eszközökön illetlenség olyan helyre ülni, ahol nem ül senki mellettünk és fel kell készülnünk arra is, hogy végig fogjuk beszélgetni az utat. Ezen kívül alapvető náluk a fél óra késés, sőt, az az illetlenség, ha időben érkezünk egy találkozóra. Az is elfogadott náluk, hogy éjfélre beszélnek meg találkozókat és későn vacsoráznak, ahol egymás tányérjából falatoznak. Innen ered a tapas-kultúra.

Az Egyesült Arab Emírségekben nagyon kell vigyázni arra, hogy hogyan öltözünk fel az utcán és hogyan viselkedünk párunkkal, hiszen elég egy puszi ahhoz, hogy letartóztassanak. Tilos kézenfogva sétálni és el kell takarni a vállakat és a térdeket. Ezzel szemben Indiában teljesen megszokott, ha két férfi kézenfogva sétál, pusztán barátságból.

Thaiföldön baleset esetén az emberek első dolga, hogy megöleljék egymást és ellenőrízzék egymás testi épségét, Olaszországban az apácák és a mentő látványa balszerencsét jelent, a távol-keleti országokban a böfögés az étel legnagyobb dícséretének számít, Új-Zélandon pedig úgy köszöntik egymást az emberek, hogy összeérintik az orrukat.

 

Így kereshetünk pénzt utazás közben

Manapság nagy divat, hogy tanulmányaik befejezése után vagy közben a fiatalok nekivágnak a nagyvilágnak; utaznak, felfedezik a világot. Sokan rosszallóan vagy irigykedve nézik ezt, mert – állítólag – nincs mindenkinek lehetősége erre. De mi van akkor, ha nem is a lehetőség az akadály, hanem inkább a bátorság? Nagyon sok olyan munkát lehet találni, amit egybe lehet kötni utazással vagy netán meg is követeli azt.

Lehetőségek

Számos olyan külföldi munkalehetőség van, amelyhez nem szükséges semmilyen szakképesítés, viszont annál több elhivatottság, nyitottság és egy kis nyelvtudás. De még az is minimális, hiszen sok esetben biztosítják a lehetőséget az idegen nyelvek elsajátítására vagy önszorgalomból is felkészülhetünk.

Hazánkban is sok olyan közvetítő cég van, amely segít a külföldi munkavállalásban, elintézi a papirmunkát, nekünk csak rá kell bólintanunk. A lehetséges munkakörök tárháza súrolja a végtelent. Ha például egy folyami vagy óceánjáró hajóra mennénk dolgozni, nagyjából bármilyen munkakörben el tudunk helyezkedni. A legtöbb esetben még felkészítő tanfolyamokat is biztosítanak számunkra. Azokban a pozíciókban, ahol nem kell közvetlenül a kliensekkel kommunikálni, még az alapszintű nyelvtudás is elégséges. Ilyen például a szobalány, konyhai kisegítő, takarító és hasonló pozíciók. Ha valaki rászánja magát, hogy kipróbálja a hajózást és éveken át tudja csinálni, akkor lehetősége nyílik bejárni több tucat országot és kikötőt.

Kellemest a hasznossal

Ha ez még nem lenne elég izgalmas, még mindig lehet fokozni. Vannak olyan munkakörök is, ahol a feladat a szórakoztatás és szórakozás. Nem vicc! Hazánkban is, de leginkább a dél-európai országok négy- és ötcsillagos szállodáiban egyre nagyobb a kereslet az ún. hotelanimátorokra, akiknek az a feladatuk, hogy szórakoztassák a szálloda vendégeit. Munkájuk a különböző sportos, játékos, táncos eseményekben való részvétel és az erre való buzdítás. Így munka közben nemcsak másoknak szereznek örömöt, hanem új embereket ismernek meg, világot látnak, ők maguk is szórakoznak és még pénzt is kapnak mindezért.

Az ilyen munkák esetében fizetés mellett ingyenesen biztosított a szállás, étkezés és oda-vissza út. Tehát aki szeretné összekötni a kellemest a hasznossal, annak mindenképp ajánlott kipróbálnia ezt a kalandot: utazás közben dolgozni vagy munka közben utazni, nézőpont kérdése.