Okos TV vásárlási útmutató! Minden, amit tudni érdemes a Smart TV-ről


A Smart TV-k hihetetlenül sokoldalú eszközök, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy egyetlen készüléken keresztül élvezzük a hagyományos tévéműsorokat, streaming szolgáltatásokat, online videókat és még sok mást.

Ezek a modern csodák nem csupán a tévézés módját változtatták meg, hanem otthonunk központi szórakoztató egységévé is váltak. Azonban, ha még sosem vásároltál okos TV-t, vagy épp most tervezed megtenni az első lépéseket a Smart TV világába, akkor bizonyára felmerülhetnek benned kérdések és kételyek.

Az összes specifikáció és betűszó túlterhelő lehet és ha nincs melletted valaki a TV vásárlás során, akkor aggódhatsz, hogy az eladók nem az te érdekeidet tartják szem előtt.

Bár ijesztőnek tűnhet, nincs miért aggódni. Egy kis kutatással a tévé vásárlás teljesen gondtalan lehet.

Akár egyszerű vásárlási tanácsokat keresel, akár azt szeretnéd tudni, hogy mely funkciók a legfontosabbak, összegyűjtöttük az összes tanácsunkat egy helyre, hogy megválaszoljuk az okostévé vásárlásával kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket.

Ha készen állsz arra, hogy megkülönböztesd a HDR-t a HDMI-től, vagy csak tippeket szeretnél kapni a legjobb TV kiválasztásához, olvasd el a teljes TV vásárlási útmutatónkat, mert most kiderítjük, hogy mi teszi őket okossá, milyen funkciókat érdemes keresni, hogyan válassz megfelelő méretű TV készüléket az otthonodhoz és még sok más fontos információt megosztunk veled.

Milyen méretű TV-t vásároljunk? TV méretek cm

Amikor okos TV-t vásárolsz, az egyik legfontosabb tényező a megfelelő méret kiválasztása. A TV mérete nemcsak az élményt befolyásolja, hanem az otthonod elrendezését és a tévé nézés kényelmét is. De hogyan válassz megfelelő méretű TV-t? Nos, először is fontos figyelembe venni a nézet távolságát. Általánosságban elmondható, hogy minél közelebb ülsz a TV-hez, annál kisebb méretűre lesz szükséged, hogy a kép ne legyen túl domináns vagy éppen túl közelről látható legyen.

A TV méreteit általában hüvelykben adják meg, de ha inkább centiméterben szeretnéd megközelíteni, egy kis átszámolással könnyen megteheted. A hüvelyk (inch) egységet átszámolhatod centiméterre, ha megszorzod 2,54-gyel. Tehát például egy 50 hüvelykes TV átlagos mérete körülbelül 127 cm.

Azonban nemcsak a nézet távolságát kell figyelembe venned, hanem az otthonod elrendezését és a TV elhelyezésének módját is. Ha például a TV-t egy kisebb szobába szeretnéd helyezni, fontos, hogy ne legyen túl nagy a mérete, hogy ne dominálja túlságosan a teret. Ugyanakkor egy tágas nappaliban egy nagyobb méretű TV is kifejezetten jól mutathat és javíthatja az élményt.

Emellett figyelembe kell venned azt is, hogy milyen felbontású TV-t választasz. Például egy nagyobb méretű TV jobban kihasználja a magasabb felbontású képernyőt, mint egy kisebb méretű, tehát ha olyan TV-t választasz, amely nagyobb felbontást kínál (például 4K), érdemes lehet nagyobb méretet választani annak érdekében, hogy teljes mértékben kihasználhasd a magasabb felbontás előnyeit.

TV méretek cm

 • 25″ (64cm)
 • 30″ (76cm)
 • 35″ (89cm)
 • 40″ (102cm)
 • 45″ (114cm)
 • 50″ (127cm)
 • 55″ (140cm)
 • 60″ (152cm)
 • 65″ (165cm)
 • 70″ (178cm)
 • 75″ (191cm)
 • 80″ (203cm)
 • 85″ (216cm)

Optimális távolság a TV-től a mérete alapján

Amikor okos TV-t választasz, nemcsak a megfelelő méret kiválasztása fontos, hanem az is, hogy milyen távolságra helyezed el a TV-től. Az optimális nézőtávolság meghatározása több tényezőtől függ, beleértve a TV méretét, a felbontását és az otthonod elrendezését is.

Általánosságban elmondható, hogy a TV-től való optimális távolság aránya a TV méretéhez képest alakul. A szakértők általában azt javasolják, hogy a legtöbb esetben a nézőtávolság legyen körülbelül 1,5-szerese vagy 2-szerese a TV átló méretének. Tehát például egy 127 centiméteres TV esetében az optimális nézőtávolság körülbelül 1,9-2,5 méter lehet.

Ez azonban csak általános iránymutatás, és a végső döntés számos tényezőtől függ. Ha például a TV-t túl közel helyezed el a nézőhöz, akkor a kép túl dominánssá válhat, és nehezebb lehet értelmezni a teljes képet. Ha pedig túl messze helyezed el a TV-től, akkor a részletek elveszhetnek, különösen ha alacsonyabb felbontású TV-t választasz.

Pontosan úgy mint például egy moziban, ahol nem mindegy hogy az első sorból, az utolsó sorból vagy középről nézed az előadást.

Ezenkívül fontos figyelembe venni az otthonod elrendezését is. Ha a TV-t egy olyan helyre szeretnéd elhelyezni, ahol gyakran ülsz, például egy kanapé vagy fotel előtt, akkor érdemes olyan távolságra helyezni, hogy kényelmesen nézhesd a képernyőt anélkül, hogy túl közel vagy túl messze lenne.

Végül, ha a TV-t olyan helyre szeretnéd elhelyezni, ahol többen is nézhetik, fontos, hogy minden néző számára kényelmes legyen a látvány. Ebben az esetben a TV-t a legjobb nézőtávolságra kell helyezni, hogy mindenki élvezhesse a legjobb látványt.

Képernyőfelbontás: 8K, 4K vagy HD?

A felbontás a kijelzőn megjelenő képet alkotó képpontok számát írja le, vízszintes sorokban és függőleges oszlopokban kifejezve. A több pixel élesebb képet és finomabb részleteket jelent, ezért a nagyobb felbontás (szinte mindig) jobb.

Egyetlen TV vásárlási útmutató sem lenne teljes a felbontás megemlítése nélkül. Sok éven át az 1920 x 1080-as felbontás, más néven full HD volt a szabvány. A tévégyártók azonban gyorsan áttérnek az Ultra HD-készülékek (más néven 4K) használatára. Ezek a 4K modellek négyszer annyi pixellel rendelkeznek, mint a jelenlegi HDTV képernyők. 2160 vízszintes vonalról, azaz 3840 x 2160 képpontról van szó.

A 4K tévék legnagyobb előnye, hogy a képernyőn megjelenő apró tárgyak részletgazdagabbak, beleértve az élesebb szöveget is. Az élesebb kép további előnye, hogy a képernyőt rövidebb távolságból is kényelmesen nézheti bárki, így a nagyobb tévék kényelmesebbé válnak a normál méretű otthonokban.

Az Ultra HD videók remekül néznek ki, és egyre több tartalom élvezhető ebben a felbontásban. Számos streaming szolgáltatás, például a Netflix, az Amazon Video és még a YouTube is 4K-s tartalmakat kínál, így az okostévék és a streaming stickek a legjobb választás a 4K-s filmek és műsorok könnyű megtalálására. Az Ultra HD Blu-ray lemezek is egyre elterjedtebbek, és a legtöbb nagy kiadvány manapság 4K-ban jelenik meg.

Az élő televíziózás még nem fogadta el teljesen a 4K-t az Ultra HD-készülékek képesek felskálázni a meglévő HD-tartalmakat, az eredmények vegyesek lehetnek, és nem tűnnek olyan élesnek, mint az eredeti 4K-s műsorok.

Már számos valamennyire megfizethető 8K TV is van a piacon. Ezek a kijelzők megnégyszerezik a 4K-készülékeknél látott felbontást, és óriási ugrást jelentenek a képminőségben. A nagyobb felbontást teljes mértékben kihasználó tartalmak megtalálása azonban rendkívül korlátozott.

Frissítési gyakoriság

A képfrissítési frekvencia hertzben (Hz) kifejezve azt írja le, hogy másodpercenként hányszor frissül a kép a képernyőn. A szabványos frissítési sebesség másodpercenként 60-szor, azaz 60 Hz. A gyorsan mozgó tárgyakat tartalmazó jelenetekben azonban a 60 Hz-es frissítési frekvencia elmosódottá vagy remegővé teheti a képet, különösen az LCD HDTV-k esetében. Ezért a gyártók a stabilabb kép érdekében megduplázták a frissítési frekvenciát 120 Hz-re (és egyes esetekben akár 240 Hz-re).

Egyes új modellek a High-Frame Rate (HFR) támogatással büszkélkedhetnek, ami azt jelenti, hogy magasabb képfrissítési frekvenciával és a 60 Hz-nél magasabb képkockasebességű tartalmak támogatásával is rendelkeznek. A HFR-tartalmak mind a filmek, mind az élő közvetítések esetében megjelennek, és a HFR különösen jó lesz az élő sportközvetítéseknél, így mindenképpen érdemes lesz figyelni erre a funkcióra.

A videó- vagy PC játékosok különösen vágynak majd a magasabb képfrissítési frekvenciára, és azoknak, akik PS5-tel, Xbox Series X-szel vagy Xbox Series S-szel rendelkeznek és a játékok 120 Hz-es támogatással is rendelkeznek, érdemes olyan tévét keresniük, amely ezt a lehető legjobban ki tudja használni. A régebbi játékkonzolok esetében a 60 Hz az ideális.

HDMI és egyéb csatlakozások

Lehet, hogy utólagos szempontnak tűnik, de figyelj arra is, hogy egy készülék hány HDMI bemenettel rendelkezik. A költségcsökkentésre törekvő gyártók kevesebb HDMI-csatlakozót kínálhatnak a hátoldalon.

Ha úgy döntöttél, hogy belevágsz és beszerzed a 4K Ultra HD-t, győződj meg róla, hogy a készülék portjai legalább a HDMI 2.0-t támogatják, hogy a jövőbeni Ultra HD-forrásokat is fogadni tudja.

Az újabb HDMI 2.1 formátum már kezd felbukkanni a tévékészülékeken és bár az új szabvány legnagyobb előnyei a 8K tartalmak továbbításában mutatkoznak meg, a 4K-készülékekhez még rengeteg újdonság érkezik.

TV-típusok és szakkifejezések: LCD, LED LCD, OLED

A vetítőkészülékektől eltekintve alapvetően csak kétféle tévétípus van a piacon: LCD és OLED. Hacsak nincs sok szabad jövedelme, valószínűleg LCD-tévét fog vásárolni.

LED és LCD készülékek

Az okostelevíziók nagyrésze manapság LED-es LCD. Ezek a HD és Ultra HD készülékek fénykibocsátó diódákat (LED) használnak az LCD képernyő megvilágítására és rendkívül vékonyak lehetnek. Sok ilyen televízió képes dinamikusan megvilágítani a képernyő bizonyos részeit, más részeit pedig tompítani, hogy jobban megjelenítse a világos és sötét területek keveredését egy jelenetben – ez az aktív tompítás vagy helyi tompítás néven ismert funkció.

Egy másik LCD-technológiát, az úgynevezett kvantumpontokat a Samsung tette híressé, amelyet a QLED-készülékeiben használ. Ez valójában egy régóta létező technológia, amelyet más cégek, például a TCL is használ és segít az LCD képernyőnek szélesebb színskálát és nagyobb fényerőt produkálni. Alapvetően egy újabb réteget vagy „sínt” ad hozzá különböző méretű nanokristály pontokból, amelyek akkor világítanak, amikor a LED háttérvilágítás rájuk esik. Az eredmény szélesebb színspektrum és nagyobb fényerő.

Az alap LCD- és a drága OLED kijelzők közötti megfizethető középutat keresve a kvantumpontos feljavítás okos megoldás, csak ne hagyd, hogy a QLED és OLED szavak hasonló kinézete megtévesszen.

OLED TV-k

Az OLED TV-k még eggyel jobbak, mint a full-array LED-LCD-k néhány tucat világítási zónával. A háttérvilágítás helyett az OLED-ek szerves LED-ek pixelszinten vezérelt rétegét használják az abszolút fekete szín és a lenyűgöző kontraszt eléréséhez. (A fekete égbolton látható tűzijátékról készült felvételek az OLED-technológia egyik legkedveltebb demonstrációi).

Mi alapján válasszunk TV-t? TV vásárlási útmutató tippek

Ha nem érsz rá, mert sürgősen TV-re van szükséged itt vannak a legfontosabb dolgok, amelyeket érdemes figyelembe venned, mielőtt televíziót vásárolsz:

 • Ne vásárolj 4K felbontásnál kisebb felbontású TV-t. Kerüld a full HD vagy 1080p felbontású készülékeket, kivéve, ha második (vagy harmadik) tévét keresel az otthonodba és nem bánod, ha 80 centiméteres vagy annál kisebb TV-t vásárolsz.
 • A 8K tévék egyenlőre szuperdrágák és a 8K filmek és műsorok még csekély mértékben elérhetőek. A benne lévő processzor élesebbé teszi a tartalmakat, de túlfizetsz egy olyan funkcióért, amire nincs is szükséged.
 • Számíts arra, hogy körülbelül 140.000 Ft-ot kell fizetned egy jó költségvetésű 139 centiméter átmérőjű 4K TV-ért. Ennél valamivel kevesebbet is kiadhatsz, különösen, ha kisebb méretben gondolkozol, de ezek az összeg körüli modellek jobb képet, továbbfejlesztett hangszórókat és next-gen funkciókat kínálnak.
 • Keresd a 120 Hz-es képfrissítési frekvenciát: Ha a képfrissítési frekvenciáról van szó, a 60 Hz jó, de a 120 Hz még jobb. A magasabb képfrissítési frekvencia simább mozgást biztosít a filmektől és műsoroktól kezdve az élő sportokig és a játékokig.
 • Keress HDR-kompatibilis készüléket: Ez valósághűbb színeket és jobb kontrasztot kínál. Lehetőleg olyan tévét válassz, amely támogatja a fejlettebb formátumokat, nevezetesen a HDR10+ vagy a Dolby Vision formátumot. Egyesek mindkettőt támogatják.
 • Az OLED TV-k sokkal jobban néznek ki, mint a legtöbb LCD-készülék. A Samsung, a Vizio és a TCL QLED tévékészülékei vagy a Hisense Mini-LED tévéi megfizethető középutat jelentenek.
 • Legalább négy HDMI-portos TV-t vásárolj és mindig az újabb HDMI 2.1 formátumot válaszd, ha játszani is szeretnél a TV készüléken.
 • A tévéhangszórók manapság rosszabbak, mert a képernyők egyre vékonyabbak, ezért nem árt, ha egy soundbar megvásárlásán is elgondolkodsz.

Segítünk a vásárlásban