Milyen mosógépet és mekkorát vegyek? Itt a részletes útmutató mosógép vásárlásához!


Új mosógép vásárláson gondolkodsz? Tudod, hogy milyen mosógép tulajdonságokra kell odafigyelned? A piacon rengetegféle modell létezik, az alapgépektől a csúcstechnológiás modellekig és nem mindig könnyű a választás.

Egy biztos, olyan megbízható modellre van szüksége, amely nagyszerű eredményeket ad és megfelel az életstílusodnak és az elvárásaidnak. Könnyebb megtalálni, mint azt gondolnád csak egy kis útmutatás kell, és hogy tudd mire van szükséged, ezért ez az egyszerű útmutató segít kiválasztani a számodra tökéletes mosógépet.

Melyik típusú mosógépet vegyem meg? A mosógépek típusai

A mosógépek széles választéka áll rendelkezésre. Elmagyarázzuk az egyes típusok különbségeit, az elöltöltős modellektől a beépíthető mosógépekig. A választás egyszerű, mivel egyes típusok sokkal elterjedtebbek, mint mások még Magyarországon is. A legfontosabb döntés általában a szabadon álló és a beépített mosógépek között dől el.

Szabadon álló (átlagos) mosógépek

A mosógépek leggyakoribb típusa a szabadon állók. Nem épül be a konyhabútorba, így bárhol elhelyezhető, ha van lefolyó és elektromos aljzat a közelben.

Ez a rugalmasság hasznos, ha nincs sok hely a konyhában, vagy ha van egy mosókonyhád. Ha pedig gyakran költözöl, a szabadon álló kialakítás megfelelőbb lehet, mivel könnyebben eltávolítható és szállítható.

A szabadon álló modellek nem rögzülnek olyan biztonságosan a helyükön, mint a beépített változatok, így a rezgések miatt szükség lehet némi helyre a mosógép körül.

Mivel a szabadon álló modellek a legelterjedtebbek, a kapacitások, a centrifuga sebessége és a színek tekintetében a legnagyobb választékot kínálják a gyártók.

Elöltöltős mosógépek

A legtöbb mosógép elölről tölthető, azaz az ajtó előre néz. Ennek a stílusnak számos előnye van az amerikai felültöltős modellekkel szemben.

Ezek a gépek egymásra helyezhetők egy másik mosógéppel vagy akár szárítógéppel, ha korlátozott hely áll rendelkezésre, vagy nagy a család és sok a mosni való ruha.

A kutatások azt mutatják, hogy az elöltöltős gépek jobb tisztítási eredményeket adnak, mint a felültöltős modellek. Energiatakarékosabbak is, mivel kevesebb vizet használnak egy mosási ciklusban.

Az elöltöltős mosógépek gyakran magas centrifugálási sebességgel rendelkeznek, amelyek több vizet vonnak ki a szennyesből, így a szárítási idő rövidebb. Számos modell nagy kapacitással is rendelkezik, így kevesebb a mosás és könnyen elférnek benne az olyan terjedelmes holmik, mint a törölközők, ágyneműk vagy akár a mosható paplanok is.

Felültöltős mosógépek

Habár Európában nem annyira elterjedtek a felültöltős mosógépek, mint a tengerentúlon, még így is jó nagy választékkal találkozhatunk a boltokban, mivel egyes esetekben a vásárlók rákényszerülnek vagy akár ezt a modellt részesítik előnyben.

A felültöltős mosógépek általában kisebb helyet foglalnak el, mint elöltöltős társaik, ami különösen fontos lehet kis fürdőszobákban vagy szűk helyeken. A gép fölé is könnyen elhelyezhető polc vagy tárolóegység, mivel a fedél felfelé nyílik.

Sokak számára előnyös lehet, hogy a felültöltős mosógép esetében nem kell lehajolni a ruhák betöltéséhez vagy kivételéhez. Ez különösen idős emberek vagy mozgásukban korlátozottak számára lehet hasznos.

Ha elfelejtettünk valamit betenni a mosásba, a felültöltős mosógépek esetében egyszerűbb a hozzáadás, mivel a mosási ciklus bármely szakaszában kinyithatjuk a fedelet, és hozzáadhatjuk az elmaradt ruhadarabokat.

Beépíthető mosógépek

Ha olyan mosógépet keresel, amely beleolvad a konyhádba, akkor érdemes megfontolnod egy beépíthető modellt, amely egy szekrényajtó mögött van, az újonnan vásárolt konyhabútor részeként.

Az integrált kialakítás segít a rezgési zajok csökkentésében is, mivel a mosógép biztonságosan van felszerelve. Ráadásul a szekrényajtó segít tompítani a keletkező hangokat a mosás során. Ez a stílus gyakran alacsonyabb centrifuga sebességgel rendelkezik, hogy csökkentse a gép rezgését és megkímélje a konyhabútort.

A beépíthető mosógépeket nehezebb lehet telepíteni vagy eltávolítani, mint a szabadon álló modelleket, mivel a mosógépet jól ki kell szintezni és megfelelően rögzíteni kell a helyére.

A beépített mosógépet akár saját magad is beszerelheted a modern konyhabútorba, de érdemesebb a beszerelési költségekről megkérdezni egy bútorszerelőt.

Milyen dob méretű mosógépet vegyek? A mosógép dob mérete és kapacitása

Egyes mosógépek nagyobb dobokkal rendelkeznek, mint mások, de milyen méretűre van szükséged? Mosógép vásárlási útmutatónk ezen része segít elmagyarázni, hogy mit jelent valójában a dob kapacitás és hogy egy nagy vagy egy kis mosógép a megfelelő a számodra.

Mekkora mosógép dob kapacitásra van szükségem?

Egy mosógép dobkapacitása gyakorlatilag a száraz ruhák súlya, amelyet egy ciklusban kimoshatsz. Ez általában valamivel kevesebb, mint az a mennyiség, ami fizikailag belefér a mosógép dobba.

A legtöbb mosógép mérete 6 kg és 12 kg között mozog. Ajánlott olyan dobméretet vásárolni, amelyet nem lesz nehéz megtölteni.

A dobméret kiválasztásakor vedd figyelembe a mosási szokásaidat és igényeidet. Mekkora a háztartás? Hány mosást végzel jellemzően hetente? Milyen típusú szöveteket és ruhákat mosol?

A legtöbb esetben egy 7-8 kg-os dob kényelmesen kiszolgál egy közepes méretű háztartást. Az ebbe a méretkategóriába tartozó gépek elegendő helyet biztosítanak a normál mosásokhoz és tartalmaznak kisebb méretű mosásra szabott programokat is.

Ha nagyobb háztartásban élsz, ahol hetente több mosást is végzel, akkor egy nagyobb dobkapacitású gép jobban megfelelhet számodra. Hasonlóképpen, egy kisebb család számára, amely csak néhány mosást végez, egy kisebb kapacitású mosógép megfelelőbb.

Mennyit moshatok egyszerre a dob mérettől függően?

Az, hogy pontosan mennyi fér a gépbe, a ruhák stílusától és anyagától függően változik. Általánosságban azonban elmondható, hogy egy normál 7 kg-os gép egy töltettel 35 pamut pólót vagy egy dupla paplant tud kimosni.

Egy 8 kg-os gép 40 pólót, egy 10 kg-os gép 50 pólót, egy 12 kg-os gép pedig 60 pólót tud kimosni egyszerre.

Jobb-e a nagyobb kapacitás?

Sokan azt feltételezik, hogy a legnagyobb és gyakran a legdrágább mosógép beszerzése jobb tisztítási teljesítményt és ár-érték arányt biztosít. A nagyobb kapacitású mosógépeknek valóban vannak előnyei, de vannak negatívumai is.

A fő előny, hogy egy nagyobb kapacitású gép több ruhadarabot képes befogadni, így ugyanazt a ruhamennyiséget kevesebb mosással tisztíthatja meg, mint egy kisebb modellel. A kevesebb, de nagyobb mosás gazdaságosabb és hatékonyabb, mint a kisebb mosás és csökkentheti a víz- és áramköltségeket.

A nagyobb kapacitású gépek gyakran tartalmaznak extra mosóprogramokat a nagyobb méretű darabok, például paplanok, törölközők vagy függönyök mosásához.

A nagyobb gépek azonban általában drágábbak az extra kapacitás és programok miatt. Ráadásul, ha félig teli ciklusokat futtatsz, drágább lehet a használatuk, mivel minden egyes ciklushoz több vízre és áramra van szükségük.

Mosógép méretek – milyen széles, magas és mély mosógépet vegyek?

Amikor mosógépet vásárolunk, elengedhetetlen figyelembe venni a rendelkezésre álló helyet, ahol a készüléket elhelyezni kívánjuk. Nincs annál kellemetlenebb, mint amikor a megvásárolt mosógép nem fér be a kijelölt helyre, ezért rendkívül fontos, hogy a rendelés előtt pontosan mérjük fel a helyet.

A megfelelő mosógép kiválasztása alapos mérlegelést igényel, különösen a rendelkezésre álló hely pontos felmérése szempontjából. A szabványos méretű mosógépek sokoldalúak és széles választékban kaphatók, ami lehetővé teszi, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb modellt. Gondos mérés és tervezés esetén biztosak lehetünk benne, hogy a mosógép tökéletesen illeszkedik majd otthonunkba, és hosszú távon is elégedettek leszünk választásunkkal.

Standard mosógép méretek

A szabványos mosógépek általában 85 cm magasak, 59-60 cm szélesek és 50-60 cm mélyek. Az ilyen méretű gépek különféle dobkapacitással kaphatók, akár 12 kg-ig, sőt néha 13 kg-ig is. Vannak kisebb modellek is, de ezek kisebb dobkapacitással rendelkeznek, és ritkábban találhatók meg a piacon.

Javasoljuk, hogy nagyon pontosan mérd le azt a területet, ahová a mosógépet el szeretnéd helyezni, mert akár néhány milliméter is számíthat.

Honnan tudom, hogy milyen méretű mosógépre van szükségem?

Fontos, hogy a gép valamivel kisebb legyen, mint a rendelkezésre álló hely, különösen a szélesség tekintetében, hogy elegendő hely legyen a készülék elmozdításához és beállításához.

Ha megvan a régi mosógép helye a konyhában, könnyen beilleszthetsz egy szabadon álló, szabványos méretű modellt az üres helyre. Fontos azonban, hogy minden oldalon elegendő helyet hagyj, mivel ezek a modellek nem rögzítettek olyan szilárdan, mint a beépíthető verziók, így a rezgések átterjedhetnek a környező bútorokra.

Mivel a szabványos méret a legelterjedtebb, ez biztosítja a legnagyobb választékot a dobkapacitások, centrifuga sebességek és színek tekintetében.

Mérés és beállítás

Mielőtt bármilyen döntést hoznál, mérd le pontosan a helyet, ahol a mosógépet el szeretnénk helyezni. A legkisebb eltérés is befolyásolhatja, hogy a készülék megfelelően befér-e.

Fontos, hogy legyen elegendő hely a mosógép mozgatására is, különösen akkor, ha szűk helyre kell beilleszteni. Gondoljunk arra is, hogy szükség esetén könnyen hozzáférhessünk a készülék hátsó részéhez a csatlakoztatások ellenőrzéséhez vagy karbantartáshoz.

Szabadon álló mosógépeknél ügyelni kell arra is, hogy a gép stabilan álljon, és a rezgések ne okozzanak problémát a környező bútorokban vagy a padlóban. Ezt úgy érheted el, ha a készülék minden oldalon elegendő szabad teret kap és megfelelően be van állítva a lábak magassága.

Mosógép stílusok – válaszd ki a legjobbat otthonod számára!

A mosógépek hagyományosan fehérek, de ez nem jelenti azt, hogy neked is ilyen színűt kell megvásárolnod. A modern mosógépek nagy ajtókkal, kontrasztos környezettel és csúcstechnológiás vezérlőpanellel rendelkeznek. Sőt, alternatív színekben is megtalálhatók, mint az ezüst és a fekete.

Azonban érdemes-e többet költeni egy modellre a megjelenés miatt? Ez a mosógép vásárlási útmutató segít dönteni.

Színválaszték

Közismert, hogy a legtöbb mosógép fehér. Ez egy olyan szín, amely illeszkedik bármilyen dekorációhoz és tiszta, friss megjelenést kölcsönöz. De vannak más lehetőségek is.

Az ezüst és szürke árnyalatok népszerűek, és kifinomult, csúcstechnológiás megjelenést biztosítanak. A gyártók gyakran használják a grafit kifejezést is, amely egy másik figyelemre méltó szín.

Más színek is elérhetők, bár a ritkább opciók esetében lehet, hogy kevésbé ismert vagy drágább márkát kell választanunk. Néha találkozhatunk fekete, piros és krémszínű modellekkel is.

Stílus

A mai piacon kapható mosógépek sokszor lenyűgözőek. Általában a legvonzóbb gépek drágábbak, de ez nem mindig van így.

A nagy ajtók remek dizájnelemek, amelyek megkönnyítik a ruhák be- és kirakását, és látványosak is. Néhány modell sötét vagy kék üveget használ, hogy drámai hatást keltsen.

Számos márka belső világítást is kínál, ami jobb láthatóságot biztosít a betöltés és kipakolás során.

Egyes modellek kontrasztos ajtószegélyekkel rendelkeznek, fekete vagy krómozott kivitelben, fényes kijelzőkkel vagy kivételesen jól megtervezett vezérlőpanelekkel.

Érdemes figyelembe venni a dizájnt?

Hogy a mosógép színe és stílusa mennyire fontos, főként attól függ, hogy hová tervezzük elhelyezni.

Ha egy praktikus mosógépre van szükséged egy konyhába vagy mosókonyhába, akkor valószínűleg nem annyira lényeges a készülék kinézete. Azonban, ha azt szeretnéd, hogy a mosógép az új konyha központi eleme legyen, akkor a stílusos modell kiválasztása lényegesebb.

Hogyan válassz?

 • Szín és esztétika: Gondold át, milyen színek illeszkednek legjobban az otthonod stílusához. Egy modern, elegáns konyhában például jól mutathat egy ezüst vagy fekete színű mosógép.
 • Praktikum: Vedd figyelembe, hogy mennyire fontos a könnyű hozzáférés és a belső világítás, amely segíthet a mindennapi használatban.
 • Elhelyezés: Döntsd el, hogy a mosógép látható helyen lesz-e vagy egy rejtettebb háztartási helyiségben. Ennek megfelelően válassz egyszerűbb vagy dizájnosabb modellt.
 • Költségvetés: Mérlegeld, mennyit ér meg számodra a stílus és a design. Néha érdemes többet áldozni egy esztétikailag vonzóbb modellre, különösen, ha az otthonunk dísze lesz.

A mosógép vásárlásakor nemcsak a funkcionalitást, hanem a megjelenést is érdemes figyelembe venni. Az elérhető színek és stílusok széles választéka lehetővé teszi, hogy megtaláld azt a modellt, amely tökéletesen illeszkedik az otthonodhoz.

Legyen szó egy praktikus fehér mosógépről vagy egy elegáns ezüst színűről, a megfelelő választás biztosítja, hogy a készülék nemcsak hasznos, hanem esztétikailag is kellemes lesz a mindennapokban.

A jó mosógép jellemzői – Mit kínálnak a modern modellek?

A mosógép technológia folyamatosan fejlődik és a modern modellek számos különféle funkcióval rendelkeznek. Ezek a funkciók gyártónként és modellenként eltérőek lehetnek, de általában minél drágább és jobb minőségű a gép, annál több funkcióval van ellátva.

Kijelzők és vezérlők

A legtöbb mosógép rendelkezik egy vezérlőpanellel, amelyen gombok, kapcsolók vagy tárcsák találhatók a programok beállításához. A csúcskategóriás modellek most már érintőképernyős kijelzőkkel rendelkeznek, ami még egyszerűbbé teszi a programok beállítását és használatát.

A jelzőfények mutatják, hogy milyen beállításokat választottunk és hogy hol tart a mosási ciklus. Néhány mosógépen memória vagy kedvenc gomb is található, amellyel elmenthetjük kedvenc mosási beállításainkat a későbbi használathoz.

A szünet gombok is nagyon hasznosak lehetnek – különösen akkor, ha már elindítottuk a ciklust, de találtunk még egy betenni való zoknit.

Néhány mosógép LCD vagy LED kijelzővel is rendelkezik, amelyek világosak és jól láthatóak, gyakran visszaszámláló időzítővel, hogy tudjuk, mennyi ideig tart a mosás.

Érdemes lehet olyan modellt választani, amely időzítési lehetőséget is kínál, így beállíthatjuk, hogy a program mikor induljon vagy fejeződjön be. Ez hasznos lehet, ha éjszakai áramdíjakat szeretnénk kihasználni, vagy ha nem szeretnénk, hogy a nedves ruhák órákig a gépben maradjanak, amíg nem vagyunk otthon.

Erőforrás-hatékonyság

Az környezeti hatások csökkentése érdekében a mosógépgyártók olyan funkciókat építenek be modelljeikbe, amelyek hatékonyabbá teszik a készülékeket – legyen szó elektromos áramról, vízről vagy akár mosószerről.

Sok gép különböző hőmérsékleteket kínál, akár 20°C-ig is, hogy segítsenek csökkenteni az energiafogyasztást.

Néhány gép szenzorokat használ, amelyek kiszámítják a szükséges energia- és vízmennyiséget egy mosási ciklushoz. Ez nagyon hatékony módja a mosásnak, és segít csökkenteni a számlákat.

Az automatikus adagolás funkció biztosítja, hogy csak a szükséges mennyiségű mosószert használjuk fel minden mosásnál. A gép meghatározza, hogy mennyi mosószerre van szükség a konkrét mosási programhoz, az anyag típusa és súlya alapján. Ez pénzt takarít meg a mosószeren, és megakadályozza a túlzott habképződést.

Néhány csúcskategóriás márka fogyasztáselőrejelzést is kínál, így tudjuk, mennyi energiát és vizet fog használni a ciklus még mielőtt elkezdenénk.

Biztonsági funkciók

Sok mosógép különféle biztonsági funkciókkal rendelkezik, hogy megvédjenek minket az áradásoktól vagy balesetektől.

A gyerekzárak megakadályozzák, hogy kíváncsi ujjak módosítsák a programbeállításokat, miután a mosás elindult. Az ajtózárak pedig megakadályozzák, hogy a kicsik kinyissák a gépet és rendetlenséget csináljanak.

A túlfolyás és szivárgás megelőző rendszerek érzékelőkkel vannak ellátva, amelyek érzékelik az esetleges problémákat. Ha valami történik, elzárják a vízellátást, így nem érkezünk haza egy áradáshoz. Sok gép túlmelegedés elleni védelemmel is rendelkezik a vízmelegítő vagy motor számára, ami segít meghosszabbítani élettartamukat.

Ha túl sok mosószert adunk egy mosáshoz, az hab- vagy buborék túlcsordulást okozhat. Az anti-hab technológia ezt megakadályozza, mivel automatikusan módosítja a ciklus hosszát.

Mosási ciklus extrák

Az anti-folt funkció nagyszerű kiegészítés lehet a rendetlen háztartások számára. Gondosan szabályozott hőmérsékletek használatával a ciklus eltávolít mindent a vörösbortól a fűfoltokig.

Néhány gép olyan programot kínál, amely kifejezetten az organikus mosószerekhez van tervezve, mint a mosólabdák vagy a szappandió. Ezek a ciklusok több vizet és magasabb hőmérsékletet használnak az optimális eredmények érdekében.

A Fuzzy Logic technológiával rendelkező gépek automatikusan érzékelik az anyag típusát, szennyezettségi szintjét, vízkeménységet és a ruhatöltet súlyát, majd ennek megfelelően módosítják a mosási feltételeket a legjobb eredmények érdekében.

A mosógépek jövője

A Wi-Fi-képes mosógépek a legújabb trendet képviselik. Ez a technológia egyre elterjedtebb és a Wi-Fi-képes modellek segítségével távolról is ellenőrizhetjük és vezérelhetjük a mosógépet. Ezenkívül néhány alkalmazás képes érzékelni a gép problémáit, és javaslatot tesz a megoldásokra.

A modern mosógépek számos fejlett funkcióval rendelkeznek, amelyek kényelmesebbé és hatékonyabbá teszik a mosást. A fejlett technológiák, mint a Wi-Fi-kapcsolat és az automatikus adagolás, pedig még kényelmesebbé és okosabbá teszik a mosást.

Mosógépek energiahatékonysági besorolásai

Amikor új mosógépet tervezünk vásárolni, érdemes tisztában lenni az energiahatékonysági besorolásokkal. Az energiahatékony készülékek nemcsak pénzt takaríthatnak meg az áram- és vízszámlákon, hanem a környezetet is óvják.

Energiahatékonyság

Az energiahatékonysági címke a legegyszerűbb módja annak, hogy gyorsan és hatékonyan szűrjük a termékeket. Az EU-szabályozásoknak köszönhetően minden mosógépen kötelező feltüntetni ezeket a címkéket, így gyorsan megállapítható a készülék besorolása.

Az energiahatékonysági címkén nemcsak az energiaosztály található meg, hanem az éves vízfogyasztás (literben), a kapacitás (kilogrammban), a centrifugálási hatékonyság (A-G skálán) és a zajkibocsátás (decibelben). Ez az információ különösen hasznos lehet, ha két modell között hezitálunk.

Az energiahatékonysági besorolások számítása

A mosógépek energiahatékonysági besorolása az éves kilowattórák alapján történik, teljes és részleges 60°C-os pamutmosási programokra és egy 40°C-os részleges pamutmosási programra vonatkozóan. Fontos figyelembe venni, hogy ha a címkén feltüntetett ciklusoktól eltérő programokat használunk, az befolyásolhatja a mosógép tényleges energiafogyasztását.

Vízfogyasztás

Az EU energiahatékonysági besorolás csak az elektromos áram fogyasztását veszi figyelembe, a vízfogyasztást nem. A vízfogyasztás literben van feltüntetve a címkén, de ez nem befolyásolja az összesített besorolást. Egy átlagos mosógép vízfogyasztása kilogrammonként 6-14 liter között mozog.

Az energiahatékonysági besorolások alapvető fontosságúak lehetnek a megfelelő mosógép kiválasztásában. Bár sok tényező befolyásolhatja egy gép hatékonyságát, az energiahatékonysági besorolás jó kiindulópont a különböző modellek összehasonlításához. Az energiahatékony mosógépek nemcsak környezetbarátabbak, hanem hosszú távon anyagi megtakarítást is jelentenek.

Az energiahatékonysági besorolások ismerete és megértése segíthet abban, hogy a legmegfelelőbb mosógépet válasszuk, amely nemcsak a pénztárcánkat, hanem a környezetet is kíméli. Az új technológiák és fejlesztések révén egyre hatékonyabb és környezetbarátabb készülékek közül választhatunk, így érdemes figyelemmel kísérni a legfrissebb ajánlatokat és innovációkat.

Miért fontos a rendszeres mosógép tisztítás a mosógép tisztító szerekkel?

A modern háztartások egyik legfontosabb készüléke a mosógép, amely megkönnyíti a mindennapi életet azáltal, hogy gyorsan és hatékonyan tisztítja a ruhákat. Ahhoz, hogy a mosógép hosszú távon is megbízhatóan működjön nem csak a minőségre kell odafigyelned a mosógép vásárlás során, de a karbantartásra is, hiszen elengedhetetlen a rendszeres karbantartás, amelynek egyik legfontosabb eleme a mosógép tisztítása speciális tisztítószerekkel.

A mosógép tisztító szerek kifejezetten a mosógépek belső részeinek tisztítására és karbantartására lettek kifejlesztve. Ezek a termékek hatékonyan eltávolítják a lerakódott vízkövet, szennyeződéseket, zsírokat és mikroorganizmusokat, amelyek hosszú távon károsíthatják a mosógépet és rontják a mosási teljesítményt.

A tisztítás gyakorisága több tényezőtől függ, például a mosógép használatának gyakoriságától és a víz keménységétől. Általánosan javasolt havonta egyszer elvégezni a tisztítást, de kemény víz vagy gyakori használat esetén ennél gyakrabban is szükség lehet rá.

Honnan vásároljak mosógépet? Online vagy boltban?

A mosógép vásárlása kihívásokkal teli lehet, tekintve a számos márkát, stílust, funkciót és méretet, amelyek közül választhatunk.

Bolti vásárlás

Mielőtt elindulnál a boltba, érdemes előzetes kutatást végezni. Az új technológiák és funkciók folyamatosan fejlődnek, így hasznos, ha van egy elképzelésed arról, hogy mire van szükséged.

 • Ismerd meg a mosógépek átlagos árait, hogy tudd, mire számíthatsz. Nézd meg az energiahatékonysági besorolásokat is, ha alacsony üzemeltetési költségeket szeretnél.
 • Ha bizonyos modelleket vagy márkákat kedvelsz, ellenőrizd, hogy a helyi boltokban elérhetők-e. Írj fel kérdéseket vagy funkciókat, amelyeket meg szeretnél érteni és vidd magával a listát a boltba, hogy a bolti eladó segítsen ezek tisztázásában.
 • Határozd meg, milyen igényeid vannak a mosógéppel kapcsolatban. Nagy háztartásoknak például hasznos lehet egy sportprogram vagy egy nagy dobkapacitás.
 • Állíts fel egy költségvetést és tartsd magad hozzá. Ha csak egy alapmodellre van kereted, ne nézegess csúcstechnológiás modelleket. Kérdezd meg az eladót, hogy vannak-e akciók vagy közelgő leárazások.
 • Érdeklődj a boltban a szállítási és mosógép beszerelési feltételekről. Néha a bolti vásárlás feltételei eltérhetnek az online vásárlásétól. Kérdezd meg, hogy a szállítás ingyenes-e, vagy külön díjat számítanak fel érte. Vizsgáld meg, hogy a régi mosógép elszállítása és az új telepítése benne van-e a szolgáltatásban.

Szemrevételezés

Ha a boltban vásárolsz érdemes alaposan megvizsgálni a mosógépet:

 • Mérd le a gép méreteit, hogy biztosan beférjen arra helyre ahova szánod.
 • Nyisd ki az ajtót, és ellenőrizd, hogy könnyen nyitható és nem záródik-e be magától. Nézd meg, hogy az ajtó melyik irányba nyílik, mivel ez befolyásolhatja a gép elhelyezését is.
 • Pörgesd meg a mosógép dobot, hogy simán mozog-e, és nincs-e zörgő zaj. Tegyél bele egy pulóvert vagy kabátot, hogy megnézd a méretét.
 • Nyisd ki a mosószer adagolót, hogy könnyen csúszik-e, kényelmesen fogható-e és nem ragad-e a kinyitáskor és becsukáskor. Ellenőrizd, hogy kivehető-e tisztításra vagy automatikus tisztító funkcióval rendelkezik-e.
 • Nézd meg a kezelőpanelt, hogy megismerd a kijelzőt és gombokat.
 • Kérdezd meg az eladót a gép népszerűségéről és a garanciáról.

Ne vásárold meg az első modellt, amit megnézel. Nézelődj, hogy megtaláld a legjobban megfelelő és a költségvetésedbe illő modellt.

Online mosógép vásárlás

Az online vásárlás számos előnnyel járhat, de érdemes körültekintően eljárni.

 • Az online áruházak legtöbbje lehetővé teszi, hogy az ügyfelek értékeljék és kommentálják a termékeket. Ezek az értékelések hasznosak lehetnek a döntéshozatalban, de érdemes kritikusan kezelni a nagyon negatív véleményeket.
 • Olvasd el alaposan a weboldalon található leírást, hogy pontos képet kapjon a mosógép méreteiről, funkcióiról, programjairól és energiahatékonysági besorolásáról.
 • Az online vásárlás előnye, hogy különböző szűrők segítségével könnyen megtalálhatod az igényeidnek megfelelő mosógépet. A webshopokban általában szűrhetsz ár, típus, márka, centrifuga sebesség, mosási kapacitás, szín és energiahatékonyság alapján.
 • Az online vásárlás gyakran olcsóbb lehet, mivel exkluzív kedvezmények és szezonális akciók állnak rendelkezésre. Győződj meg róla, hogy a weboldal biztonságos, mielőtt megadnád a fizetési adatait. A hitelkártyával történő fizetés extra biztonságot nyújthat.
 • Nézd meg a weboldalon található összes információt, valamint a kereskedő értékeléseit. Ha bizonytalan vagy, mindig kutass előzetesen online, majd látogass el a helyi boltba, ha van fizikai ületük is.

A mosógép vásárlása során mind a bolti, mind az online vásárlásnak megvannak az előnyei.

A bolti vásárlás lehetőséget ad arra, hogy személyesen megvizsgáljuk a gépet, míg az online vásárlás szélesebb választékot és gyakran jobb árakat kínál.

Az alapos kutatás és a tudatos vásárlás segít abban, hogy a legjobb mosógépet válaszd ki, amely hosszú távon is kielégíti az elvárásaid.

Segítünk a vásárlásban