Hogyan állítsuk be a mountain bike kerékpárt 6 egyszerű lépésben?


Akár most vettél át egy vadonatúj kerékpárt, akár már évek óta a birtokodban van egy, ez az útmutató nyújt néhány támpontot a mountain bike kerékpár beállításához.

Az olyan technológiák, mint például a mountain bike rugós villák, számos tényezőtől függően igényelnek beállítást. A kerékpár vezetését és érzetét az alkatrészek is befolyásolják, a mountain bike pedáloktól kezdve a mountain bike cipőig.

Ráadásul a legjobb hegyikerékpár gumiabroncsok sem fogják kiteljesíteni a bennük rejlő lehetőségeket – és hiányozhat a tapadás -, ha a kerékpár nincs megfelelően beállítva.

Hogyan állítsunk be egy mountain bike-ot 7 egyszerű lépésben?

1. Állítsuk be az ülés magasságát megfelelően!

A kerékpár ülés magasságának megfelelő beállítása kulcsfontosságú a kényelem és hatékonyság szempontjából. Gyakran figyelmen kívül hagyott, mégis lényeges lépés, amely befolyásolja a bringázás élményét és teljesítményét. Az alábbi útmutató lépésről lépésre segít megfelelően beállítani a kerékpár ülését:

 1. Mérjük meg az ülés magasságát: Álljunk a kerékpár mellett, és húzzuk fel az ülést olyan magasságra, hogy az a csípő magasságáig érjen. Az ülés felső része és a pedál legalsó pontja közötti távolságot mérjük meg.
 2. Álljunk a pedálra: Álljunk a kerékpár bal oldalán, és helyezzük a bal lábunkat a pedálra. A láb teljesen kiegyenesítve, a pedál a legalsó ponton legyen. Aztán nézzük meg, hogy az alsó lábszár vízszintes-e. Ha a lábszár lejt felfelé vagy lefelé, akkor szükséges lehet korrigálni az ülés magasságát.
 3. Álljunk a pedálra a másik lábbal is: Ismételjük meg ugyanezt a lépést a másik lábbal is. Ellenőrizzük mindkét lábbal a lábszár vízszintes pozícióját.
 4. Finomhangolás: Ha szükséges, finomhangoljuk az ülésmagasságot. Ha az alsó lábszár túlságosan lejt felfelé, emeljük fel az ülést. Ha pedig lefelé, akkor engedjük lejjebb. Az optimális magasság elérése érdekében lehet, hogy többször is meg kell ismételni ezeket a lépéseket.
 5. Tesztelés: Üljünk fel a kerékpárra, és tekergessünk egy rövid távolságot. Érezhetjük, hogy az ülésmagasság megfelelő-e, vagy szükség van-e további finomhangolásra.
 6. Végső ellenőrzés: Ellenőrizzük, hogy az ülés szorosan van-e rögzítve, és nincs-e lötyögés vagy instabilitás. Ha minden rendben van, akkor az ülésmagasság beállítása elkészült.

Az ülés megfelelő magasságának beállítása segít elkerülni a fájdalmat és az energiapazarlást, így élvezhetjük a kényelmes és hatékony kerékpározást. Ne hagyjuk figyelmen kívül ezt a fontos lépést, és mindig gondoskodjunk róla, hogy az ülésünk megfelelően legyen beállítva minden bringázás előtt.

2. Állítsuk be a kerékpárülés szögét és helyzetét

A legtöbben úgy találják, hogy az ideális kerékpárülésszög a vízszintes, vagy enyhén orral lefelé irányuló szögben van. Bár állandóan ezt látjuk a kerékpároknál, mégsem ez a megfelelő.

Ha az orr túlságosan lefelé mutat, akkor a kerékpározó csípője előrecsúszhat és a csuklókat jobban megterhelheti, mert a kormánynak támaszkodik.

Hogy megtanulod és kitapasztald, hogyan állítsd be a hegyikerékpár ülésszögét, kísérletezhetsz, és megtalálhatod a számodra legmegfelelőbbet.

3. Állítsuk be a kormány magasságát

A kormány magassága is kulcsfontosságú beállítás, amely kísérletezést igényel a megfelelő testtartás és súlyelosztás megtalálásához.

Megemelésével a meredek lejtőkön kiegyensúlyozott lesz, miközben lehetővé teszi, hogy az első kereket hatékonyabban használd a nagyobb gödrökben és a lejtőkön. Ha azonban túl magasra állítod, akkor a sík kanyarokban vagy meredek emelkedőkön nehezen tudsz majd elég súlyt az első kerékre helyezni.

Probáld meg úgy beállítani a markolatokat, hogy azok nagyjából az üléssel egy magasságban (vagy kissé alatta) legyenek.

4. Állítsuk be a fékkarok helyzetét

Lazítsuk meg a fékkar rögzítőcsavarját (az óramutató járásával ellentétes irányban) annyira, hogy a fékkar teste szabadon csússzon a kormányrúd mentén.

Előfordulhat, hogy meg kell lazítani a váltókarokat is, mielőtt a fékkart a kívánt helyre tudjuk mozgatni. A többi kezelő eszközzel egyelőre ne foglalkozzunk, a fékek az elsődlegesek.

 • Ha a kezed a markolaton a természetes pozíciójában van, keresd meg azt a pozíciót, ahol a mutatóujjad kényelmesen fekszik a kar lapjának külső szélén, hogy a lehető legnagyobb erőt tudd kifejteni. Ez után húzd meg a rögzítőcsavart éppen annyira, hogy a karok a helyükön maradjanak, de hagyd őket elég lazán ahhoz, hogy a kormányon még foroghassanak.
 • Második lépésként állítsd be a fékkarok szögét. A karok szögét illetően sok személyes preferencia van, de az ideális az, ha a karlapot körülbelül 30 fokkal a vízszintes alatt helyezzük el. Ha megtaláltad azt a pozíciót, amellyel elégedett vagy, húzd meg újra a bilincscsavart a gyártó előírásainak megfelelően.
 • Utolsó lépésként állítsa be a másik kart is szimmetrikusan. Megmérheted a markolat és a kartest közötti távolságot, hogy ugyanazt a vízszintes helyzetet állítsd be és szemmel megítélheted a megfelelő szöget úgy, hogy az megegyezzen az előző fékkarral.

5. Állítsuk be a többi kezelő eszköz helyzetét a kormányon

A váltókarok felszerelése vagy beállítása már kicsivel egyszerűbb feladat. A váltó(ka)t a fékek köré a rögzítőcsavarok meglazításával kell beállítani, hogy azt vízszintesen el tudd csúsztatni és el tudd forgatni a kormányon.

Egyik kezedet a markolaton tartva ülő pozícióban, a másik kezeddel pozícionáld a váltót úgy, hogy megtaláld a legergonomikusabb pozíciót.

Egyes kerékpárok esetében előfordulhat, hogy a váltó és a fékkar helyzetét is meg kell változtatni a legjobb pozíció eléréséhez.

6. Állítsuk be a kerékpár felfüggesztést

A kerékpár felfüggesztésének beállítása kulcsfontosságú az optimális vezethetőség és kényelem érdekében, különösen terepen való bringázás esetén. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan állítsuk be megfelelően a kerékpár felfüggesztését:

 • A teleszkópvilla egyik fő beállítása az előfeszítés, vagyis a rugó előterhelése. Ennek beállítása segít az egyénhez igazított rugózási karakterisztika elérésében. A villán található előfeszítés-állító csavart vagy gombot használva változtathatjuk meg a rugózás keménységét. Általában jobbra csavarni vagy felhúzni kell a csavart a keményebb, míg balra vagy lefelé kell forgatni a puhább rugózáshoz.
 • A visszacsillapítás beállítása szintén fontos a rugózás hatékonyságának és kényelmének javítása érdekében. Ez a beállítás szabályozza, hogy milyen gyorsan tér vissza a villa a teljes rugózás után a kiindulási helyzetbe. Általában a villán található egy visszacsillapítási csavar vagy gomb, amelynek segítségével szabályozhatjuk a visszatérés sebességét. Próbáljuk ki a különböző beállításokat, és válasszuk ki azt, amely a legkényelmesebb és legmegfelelőbb a saját stílusunkhoz és az adott terepviszonyokhoz.
 • Miután beállítottuk a felfüggesztést, teszteljük le a kerékpárt különböző terepen és körülmények között. Próbáljuk ki egyenetlen utakon, emelkedőkön és lejtőkön is, hogy meggyőződhessünk arról, hogy az beállítások megfelelnek-e az igényeinknek.
 • Ha szükséges, végezzünk további finomhangolásokat az előfeszítés és a visszacsillapítás beállításában. Figyeljünk a bringa viselkedésére különböző körülmények között, és igazítsuk az beállításokat ahhoz, hogy a legjobban megfeleljenek nekünk.

Az egyéni preferenciák és a terepviszonyok függvényében változhatnak az optimális felfüggesztési beállítások, ezért fontos időt szánni ezeknek a finomhangolására. Az általános irányelvek azonban segítséget nyújtanak abban, hogy az elsőkerék felfüggesztést hatékonyan beállítsuk a legjobb teljesítmény és kényelem érdekében.

Figyeljünk a biztonságra is!

Figyeljünk a biztonságra is, amikor bringázunk! A megfelelő kerékpár felszerelések használata kulcsfontosságú az utakon való biztonságunk érdekében. Az alábbiakban felsoroljuk a legfontosabb biztonsági felszereléseket:

 • Kerékpár első lámpák és hátsó lámpák: A megfelelő megvilágítás elengedhetetlen az éjszakai vagy rossz látási viszonyok közötti biciklizéshez. Az első lámpa segít látni az utat előttünk, míg a hátsó lámpa növeli a láthatóságunkat más járművek számára.
 • Macskaszemek: Ezek a kis fényvisszaverő elemek segítenek abban, hogy más járművek vezetői időben észrevegyenek minket, különösen rossz fényviszonyok között vagy éjszaka.
 • Kerékpáros sisak vagy fejvédők: A sisak viselése létfontosságú a fejünk védelme érdekében baleset esetén. Válasszunk olyan kerékpár sisakot, amely megfelel az aktuális biztonsági előírásoknak és gondoskodjunk arról, hogy megfelelően illeszkedjen a fejünkhöz.
 • Védőfelszerelések: Amikor extrém terepen vagyunk, mint például downhill bringázás esetén, fontos lehet viselni további védőfelszereléseket, mint például térd- és könyökvédőket, hogy megóvjuk magunkat a sérülésektől.
 • Reflektorfelszerelések: Az extra fényvisszaverő csíkok hozzájárulhatnak a láthatóságunk növeléséhez, különösen rossz fényviszonyok között vagy az út mentén parkolt járművek mellett.

A biztonsági felszerelések rendszeres ellenőrzése és használata segít megelőzni a baleseteket és megóvni a bringázókat az esetleges sérülésektől. Ne feledjük, hogy a biztonság mindig az első helyen áll, és mindig gondoskodjunk róla, hogy megfelelően felszerelt és láthatósággal rendelkező legyen a kerékpárunk minden egyes útra indulás előtt.

Segítünk a vásárlásban