Álmatlanság kezelése gyógyszerek nélkül

Álmatlanság kezelése gyógyszerek nélkül


Az alvás olyan szükségletünk, amely létfontosságú egészségünk megőrzése érdekében. Ha valamilyen oknál fogva nem alszunk, vagy nem alszunk eleget, esetleg nem minőségi az alvással töltött idő, az számos olyan problémához vezethet, ami egyrészt egészségünket is veszélyezteti, másrészt megkeseríti mindennapjainkat és rányomja bélyegét társas kapcsolatainkra is.

Az alvászavar tünetei

Rengeteg ember küzd enyhébb vagy súlyosabb alvászavarokkal, de sokan nem veszik komolyan, nem tesznek semmit ellene és úgy gondolják, hogy az alvás egyébként is időpazarlás és csak az éjszaka gondja. Azonban ha súlyosbodik a helyzet és az alvászavaroknak napközben is következményei alakulnak ki, akkor ez nem csupán az éjszaka gondja, hanem egy egész napos probléma.

Az alvászavar gyakori tünetei a nehéz, késői elalvás, a túl korai ébredés, a felszínes alvás, gyakori felébredések, melyeket nehezen történő elalvás követ. Ezek következtében pedig gyakori napközbeni szundítások igénye alakul ki, rendszertelen alvás, koncentrációs zavarok, rossz közérzet, gyengeség, testi és mentális megbetegedések.

Az alvászavarok kialakulása általában valamilyen kiváltó probléma mellékhatásaként jelentkeznek. Ilyen lehet a helytelen stresszkezelés, a depresszió, túlzott alkohol-, drog- vagy élénkítőszerfogyasztás, de lehetnek olyan külső körülmények is, mint a zajos környezet, kényelmetlen ágy, a szobában lévő túl sok fény vagy túl nagy meleg.

Mit tegyünk az alvászavarok ellen?

Számos módszer létezik az alvászavarok kezelésére, amit saját magunk alkalmazhatunk, mielőtt orvoshoz fordulnánk. Először is érdemes végiggondolni, hogy mi okozza az alvászavart, és azon a területen változásokat előidézni.

Az életmódbeli változtatások, rendszeres testmozgás, koffeintbevitel csökkentése, az alvás szabályozása és egy rendszer felállítása, egészséges táplálkozás mind megoldások lehetnek. Az is segít, ha elalvás előtt nem nézünk semmilyen képernyőt, nem fogyasztunk alkoholt és nem eszünk nehéz ételeket.

Fontos, hogy napközben ne tartózkodjunk az ágyban, ha nem alszunk. Minden más tevékenységet érdemes máshol végezni, így az agyunk tudni fogja, hogy ha este az ágyba fekszünk, akkor eljött az alvásidő. Ha éjszaka felébredünk és nem tudunk visszaaludni, érdemes pár percre felkelni, sétálni vagy olvasni, amíg újra elálmosodunk.

A különböző módszerek természetesen helyzet- és emberfüggőek. A lényeg az, hogy ne hanyagoljuk a problémát és próbáljunk meg tenni ellene, hiszen egy pihentető alvással semmi nem ér fel.