A világ kultúráinak furcsa szokásai

A világ kultúráinak furcsa szokásai


Tartalomjegyzék
Refundo.hu Reklám

Ha külföldre szeretnénk költözni, akkor szinte kötelező, de ha csak egy rövidebb látogatást teszünk egy idegen országban, akkor is ajánlott előtte utánanézni a helyi szokásoknak, hagyományoknak, esetleg törvényeknek. Minél távolabb esik az adott kultúra a sajátunktól, annál meglepőbb és meghökkentőbb dolgokkal találkozhatunk és bizonyos esetekben, ha nem vigyázunk, még börtönbe is kerülhetünk.

Egyrészt tiszteletünket fejezzük ki a helyiek felé azzal, ha tisztában vagyunk szokásaikkal és mi is betartjuk azokat, amíg náluk tartózkodunk, másrészt pedig elkerülhetjük a félreértéseket, konfliktusokat, akaratlan sértéseket és törvényszegést. Lássuk, melyik országban milyen érdekes szokással találkozhatunk.

Ahány ház, annyi szokás

Minél távolabb járunk Európától, annál körültekintőbbnek és figyelmesebbnek kell lennünk. Kínában és Japánban például számos olyan dolog sértésnek számít, ami nekünk magyaroknak természetes. Japánban illetlenségnek számít az, ha valaki széles mosollyal kivillantja fogait. Az is illetlenség, ha zsebkendőbe fújjuk az orrunkat, mivel számukra elképzelhetetlen, hogy zsebünkben hordozzuk testnedveinket. Kínában nem szokás megérinteni egymást, még a gyerekeket sem.

A spanyol kultúra a világon az egyik legközvetlenebb. A tömegközlekedési eszközökön illetlenség olyan helyre ülni, ahol nem ül senki mellettünk és fel kell készülnünk arra is, hogy végig fogjuk beszélgetni az utat. Ezen kívül alapvető náluk a fél óra késés, sőt, az az illetlenség, ha időben érkezünk egy találkozóra. Az is elfogadott náluk, hogy éjfélre beszélnek meg találkozókat és későn vacsoráznak, ahol egymás tányérjából falatoznak. Innen ered a tapas-kultúra.

Az Egyesült Arab Emírségekben nagyon kell vigyázni arra, hogy hogyan öltözünk fel az utcán és hogyan viselkedünk párunkkal, hiszen elég egy puszi ahhoz, hogy letartóztassanak. Tilos kézenfogva sétálni és el kell takarni a vállakat és a térdeket. Ezzel szemben Indiában teljesen megszokott, ha két férfi kézenfogva sétál, pusztán barátságból.

Thaiföldön baleset esetén az emberek első dolga, hogy megöleljék egymást és ellenőrízzék egymás testi épségét, Olaszországban az apácák és a mentő látványa balszerencsét jelent, a távol-keleti országokban a böfögés az étel legnagyobb dícséretének számít, Új-Zélandon pedig úgy köszöntik egymást az emberek, hogy összeérintik az orrukat.

 

Segítünk a vásárlásban